Vad är Royal?

Om oss

Vi i den ideella kulturföreningen Royal är ett gäng som gillar allt som har med kultur att göra. Därför har vi tagit initiativet till ett kulturhus i den gamla biografen Royals lokaler vid Järntorget i Nyfors. Alla är välkomna att engagera sig i Royal och påverka vad som sker. Tillsammans kan vi skapa aktiviteter och evenemang av alla de slag, ju bredare utbud desto bättre.

Royal är medborgardrivet, vilket betyder att det är medlemmarna som styr hur verksamheten ska se ut. Royal blir alltså vad vi medlemmar göra det till och verksamheten är beroende av ideella insatser.  Eftersom att föreningen är ideell så går alla pengar som kommer in oavkortat in i verksamheten.

På våra möten är alla hjärtligt välkomna, även om man inte sitter i styrelsen eller tidigare varit engagerad. Tid och plats för mötena utannonseras i Royals allmänna Facebookgrupp och här på hemsidan.

Vad är ett medborgardrivet kulturhus?

Royal Eskilstuna är en ideell förening. Det är en förening som du kan gå med i, där det är du som medlem som bestämmer vilka som sitter i styrelsen och vår vision är ett levande medborgardrivet kulturhus vid Järntorget i Nyfors, i gamla biografen Royals lokaler.

En ideell förening innebär att ingen gör detta för pengar. Ingen kan ta ut några pengar ur föreningen. Hela idén är att all vinst ska gå tillbaka in i huset, för att vi tillsammans ska kunna göra ännu mer verksamhet, som kommer oss Eskilstuna-bor i allmänhet, och oss Nyfors-bor i synnerhet – till godo. För varje investerad och intjänad krona gör vi mer kultur, mer samhällsnytta. Ett medborgardrivet kulturhus innebär att vi tillsammans formar huset. Vi i den nuvarande styrelsen har idéer, visst, massor av idéer och tankar och erfarenheter av hur ett kulturhus blir fantastiskt. Men det är också ditt hus. Dina idéer och tankar och erfarenheter.

Vill du redan nu vara med och påverka? Kom då på våra möten.
Du når oss även på info@royaleskilstuna.se. Eller ring 072-3753930.

Lokalerna på Royal;

Salongen möjliggör Live på bio, biofilmer, E-sport-evenemang, konserter, föreläsningar, företagsevenemang, teaterföreställningar och allt annat du kan komma på. I salongen finns det en scen och 264 sittplatser för publik, samt ljud, ljus och bioutrustning.  

K100 är en större lokal på ca. 300 kvadrat, där bröllopsfester kan anordnas eller födelsedagar firas. Företag kan ha större sammankomster eller band som inte kräver en större scen kan ha spelningar, osv. Där finns även ett mindre föreningskök.

Foajén är en mötesplats där folk bara kan ta en fika eller arrangera en mindre musik- eller teaterföreställning. I foajén köper du biljetter till allt som händer på Royal eller bokar din egen lokal.

Historik Royal;

● Huset byggdes 1937. Två år senare öppnades biografen.
● Royal drevs som biograf fram till 1982 då den stängde på grund av brist på
lönsamhet.
● Efter det har finska Helluntaikirkko eller Filadelfiaförsamlingen haft sin verksamhet i
lokalerna.
● I början av 2000-talet var det loppmarknad från och till i lokalerna.
● 2012 startades en ideell förening vars uppgift var att öppna en mötesplats för
Eskilstuna och Nyfors. Huset skulle även driva en biograf och visa livesända opera
och balettföreställningar.
● 2014 slog huset officiellt upp sina portar efter två år av byggande och fixande.
● Ombyggningen och tillgänglighetsanpassningen kunde genomföras på grund av att
föreningen ansökte och tilldelades ett bidrag från statliga Boverket på nära två
miljoner.

I framtiden:

Mötesrum; kommer att bli ett mindre rum där ca. 15 personer får plats. Det kommer att finnas en whiteboardtavla och en projektor. Mötesrummet blir perfekt för affärsmöten och rollspelskvällar.

Ungdomsverksamhet; styrelsen har planer att starta en ungdomsverksamhet 2018.

Biosalongen; 2018 byts standarden för biovisningar ut. Kuturhusets maskineri är från före 2005 och är inte kappabel att hantera det som kräv. Därför har kulturhuset ansökt om att få ekonomisk hjälp att uppdatera tekniken i biosalong för fortsatt visning av live-sändningarna och biovisningar i framtiden.

Alla dessa lokaler kan både föreningar, företag och privatpersoner boka. Alla lokaler är självfallet tillgängliga för alla.

 

cropped-royalhead.png